29.12.2017.

Ratni reporter dobitnik prve nagrade publike Kina Sloboda

Ratni reporter Silvestara Kolbasa dobitnik je prve nagrade publike u sklopu pilot projekta Kino Sloboda koji se održava u kaznionici u Lipovici
Skri

Udruga Skribonauti je u 2016. godini pokrenula pilot projekt "Kino Sloboda" - kino u kaznionici u Lipovici u sklopu kojeg su prikazivani brojni naslovi hrvatske kinematografije. U 2017. je napravljena i konkurencija od 7 domaćih naslova za koje su zatvorenici glasali, te je na temelju zbroja glasova dodjeljena i prva nagrada publike Kina Sloboda i to filmu Ratni reporter redatelja Silvestara Kolbasa.

U filmu "Ratni reporter"  autor prati zbivanja u rodnoj Slavoniji tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine. Koristeći snimke koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, autor priča svoju priču ali i priču čitave generacije ratnih reportera koja se posve nepripremljena našla usred ratnog kaosa. Ispreplićući ratna zbivanja sa sjećanjima na neka prijašnja vremena, autor nam pokazuje kako se rat događa na mjestima gdje je odrastao i sanjao neke druge snove. Stvarnost – ne samo ratna – bila je ponešto drukčija. Posve se razotkrivajući, Kolbas na primjeru svog života nudi slojevitu i cjelovitu paradigmu rata koji je promijenio baš svačiji život.

Uz Ratnog reportera u konkurenciji za nagradu bili su još i Dum Spiro Spero (Pero Kvesić), Ja sam svoj život posložila, tlo pod nogama (Sonja Tarokić), Pismo ćaći (Damir Čučić), Kino Otok (Ivan Ramljak), Turizam! (Tonči Gaćina), Florian (Dario Bukovski) i Generacija '68 (Nenad Puhovski).

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr