11.07.2017.

Svjetska premijera filma "Glasnije od oružja" na 20. Motovun Film Festivalu

Novi dokumentarni film iz produkcije Factuma u režiji Miroslava Sikavice "Glasnije od oružja" svoju svjetsku premijeru imat će u natjecateljskom programu 20. Motovun Film Festivala!
Vizual

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, Glasnije od oružja (Factum, 2017.), premijerno će se prikazati u srijedu, 26. srpnja, u sklopu natjecateljskog programa 20. Motovun Film Festivala.

“Stop the War in Croatia”“Hrvatine”“Bože čuvaj Hrvatsku”, pjesme su čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu. Ratne devedesete obilježile su bombe, avioni, puške i tenkovi koji nisu ostajali samo na bojišnici već su u našu svakodnevicu ulazili preko radija i televizije, kroz note kojima su jedni opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost. U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala u državi, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata, njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze.

Film “Glasnije od oružja” nagrađivanog redatelja Miroslava Sikavice imat će svoju svjetsku premijeru na 20. Motovun Film Festivalu na glavnom gradskom trgu. Dokumentarac u produkciji Factuma donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe LisacZrinka TutićaJasenka HoureVere Svobode, frontmena grupe Opća opasnost Pere GalićaJosipa Ivankovića, Sandre Kulier

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr