01.12.2022.

VIDEO: 25 godina Factuma

Dvadeset i pet godina Factuma u sedamdesetak minuta nastalih na 18. ZagrebDoxu.
Samir_ceric_kovacevic-canon_eos_r6-1496

Šesti travanj nije datum dolaska Factuma na svijet, ali ove je godine točno toga dana održana nadahnuta prezentacija odgovora na pitanja koja su poslužila za nastanak ovog posebnog događanja u sklopu ZagrebDoxovog industrijskog programa.

Nenad Puhovski, osnivač i ravnatelj Factuma u zadatak si je uzeo odgovoriti između ostalog na sljedeća pitanja:

Je li, kao što je to 2008. pisao internetski portal Hrvati Amac, “Nenad Puhovski, lider Factum-a, ujedno i agent srbijanskog KOS-a?”

Je li doista nekadašnji predsjednik Stipe Mesić rekao HTV-u da će, ako ne prikažu Oluju nad Krajinom, on zakupiti termin i sponzorirati prikazivanje tog filma?

Je li istina da je Factum “izmislio” Salon odbijenih na DHF-u?

Je li točno da, ni nakon 25 godina postojanja i više od 80 proizvedenih filmova, Factum u Filmskoj enciklopediji nije spomenut niti jednom?

Je li točno, s druge strane, da je Factum jedini producent koji, uz hrpu drugih nagrada, ima i dva godišnja “Nazora” za dokumentarni film?

Zašto HTV nikada nije ušao u koprodukciju s Factumom?

Je li…

O svemu je tome (ali i još mnogočemu!) bilo riječ pred okupljenim mnoštvom u Kaptol Boutique kinu. Nije se govorilo samo o proizvedenim filmovima već i o onima neproizvedenima, govorilo se o Factumovima autoricama i autorima, kontroverzama i priznanjima...

Snimka prezentacije, tj. obilježavanja obljetnice ideje, stava i konačno: filmova dostupna je za gledanje na ovom linku.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Factum_combo

Contact

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr