18.06.2022.

Autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC

Autorska večer Danka Volarića u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak 17. lipnja ponudila je brojnoj publici dva vrlo uspjela, nagrađivana filma koji od trenutka svoje premijere do danas nisu izgubili na svojoj aktualnosti i relevantnosti.
289019819_10224746338059695_4966381037937216699_n

Život na svježem zraku (2001) odveo nas je u mjesto Đulovac u zapadnoj Slavoniji, geografski i metaforički daleko od svijeta visoke politike i ideologija. Tamošnji političari prisiljeni su stvoriti vlastite strategije kako bi nakon rata uspostavili komunikaciju između Hrvata, srpskih povratnika i novodoseljenih Hrvata s Kosova. S puno humora i momenata u stilu cinéma vérité iskusni televizijski redatelj i scenarist Danko Volarić istražuje opće raspoloženje lokalnog stanovništva u vrijeme kada poštenje i čast sve više gube na značenju. Ne nudeći izravne odgovore, film postavlja pitanja ključna za nastavak života na svim prostorima bivše Jugoslavije.

Uz Život na svježem zraku bila je prikazana i briljantna satira Mimara Revisited (2010) u kojoj Volarić konfrontira stvarnost Muzeja Mimara i visoka očekivanja za mjesto koje je trebalo postati “zagrebački Louvre”. Zagrebački Louvre zjapi prazan, posjetitelje se može izbrojati na prste, ali popratne komercijalne aktivnosti – modne revije, aukcije slika, promocije knjiga, susreti zavičajnih klubova – dobro su posjećene. Klasična arhitektura austrougarske gimnazije idealna je scenografija za kičaste manifestacije svakojake vrste.

Povod za autorsku večer Danka Volarića bila je nagrada za životno djelo „Ivan Šibl“  koju Hrvatska radiotelevizija svake godine dodjeljuje autorima i profesionalcima koji su svojim radom obilježili i definirali našu televizijsku svakodnevicu. Ovogodišnji je dobitnik te prestižne nagrade Danko Volarić, redatelj bez kojeg se ne bi mogli zamisliti brojni televizijski sadržaji no kako to već u svijetu televizije biva – njegovo je ime samo jedno u nizu koje proleti u zadnjim trenucima odjavnih špica.

Manje je poznata kako Volarićevo uspješno profesionalno televizijsko lice ima i svoje tankoćutno dokumentarističko naličje koje je iznimno uspješno pokazao u svoja dva filma rađena u produkciji Factuma. Riječima Nenada Puhovskog u pitanju je “sjajan, samozatajni autor koji je najveći dio svoje karijere radio važne poslove koji, nažalost, najčešće nisu autorski prepoznatljivi – režirao je gotovo sve kultne kvizove na Prisavlju kao što su Najslabija karika, Tko želi biti milijunaš? i Izazov. No, Volarić je i sjajan dokumentarist, jedan od rijetkih s nekim tihim, rekao bih „češkim“ smislom za humor.”

Nakon projekcije filmova uslijedio je razgovor s redateljem Dankom Volarićem, producentom Factuma Nenadom Puhovskim kojeg je moderirao filmski kritičar Hrvoje Pukšec. Četrdesetak minuta u razgovoru o Volarićevom filmskom svijetu ponukao je brojne posjetitelje, među ostalima Gorana Devića, Hrvoja Hribara, Hrvoja Osvadića, Dubravka Merlića i Nenada Polimca na niz zanimljivih opaski i pitanja.

 

Život na svježem zraku, 60' (2001)

Dani hrvatskog filma (2002) – Nagrada za najbolju režiju / IDFA - Jan Vrijman selekcija (2002) / International Film Festival Palić (2002) / Balkan Black Box (2003) / Astra Film Festival – Posebno priznanje žirija (2004) / Verzio Film Festival (2005) / ZagrebDox (2007)
 

Mimara Revisited, 29' (2010)

ZagrebDox (2010) / Dani hrvatskog filma (2010) / Festival mediteranskog filma Split (2010) / Liburnia Film Festival – Grand prix (2010)

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr