28.10.2022.

Večer Factumentaraca u Dokukinu KIC

Povodom dvadeset i pet godina postojanja (ali i važnije: djelovanja!) produkcijske kuće Factum Dokukino KIC će 4. studenog 2022. od 20 sati prikazati tri kratka dokumentarna naslova, tri factumentarca!
Razo_1

2022. godina je godina u kojoj Udruga Factum obilježava svojih četvrt stoljeća postojanja ali i bogatog dokumentarnog filmskog opusa. Dvadeset i pet godina postojanja za Factum znači umalo 90 dokumentaraca koji su prikazani na više od stotinu i dvadeset filmskih festivala i koji su osvojili čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada. Factumovi su filmovi oni koji govore o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, to su nerijetko autobiografski dokumentarci, ali i djela koja govore o ljudima s margina.

Večer factumentaraca u Dokukinu KIC kojom se obilježava ova lijepa obljetnica u filmskom će se smislu sastojati od tri odlična, manje poznata dokumentarca smišljena i snimljena od strane posve različitih filmskih autora. Aldo Tardozzi se u svom filmu Terra roza okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma.

Jurić: Tvrđa 1999. savršen je primjer Factumovog autorskog filma u kojem se povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija suptilno prepliću i nude redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. Redatelj je, danas jedan od najznačajnijih srednje generacije u Hrvatskoj: Zvonimir Jurić. Njegov je film festivalski proputovao dobar dio svijeta, a u Motovunu je proglašen i najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

Razorubičenje je svakako najbolje čuvana tajna ovog Factumovog filmskog terceta u Dokukinu, a svoj je interes usmjerio na tzv. bijelu kugu, odnosno depopulizaciju ruralnog dijela zemlje. Film Domagoja Matizovića i Igora Zelića posjetio sve najznačajnije filmske festivale šire regije, a gledano iz današnje perspektive čini se ne samo sadržajno indikativnim već i gotovo proročanskim djelom suvremene hrvatske kinematografije.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec.

Factumentarna večer počinje u 20 sati 4. studenog 2022. u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr