05.07.2012.

Factumovi dokumentarci na 18. Sarajevo Film Festivalu

Factumovi filmovi ''L.E.F'' u režiji Gorana Trbuljaka i ''Čedo'' Nikole Strašeka uvršteni su u Natjecateljski program - dokumentarni film, a dokumentarni projekt ''Goli'' redatejice Tihe Klare Gudac u selekciju radionice Docu Rough Cut Boutique u okviru 18. Sarajevo Film Festivala.
Sff_dok_p

Čedo, film Nikole Strašeka o beskućniku čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka doživjet će u Sarajevu svoju svjetsku premijeru. 9-minutni dokumentarac L.E.F, Trbuljakova potraga za smislom riječi Liberté, égalite, fraternité u današnjem svijetu, premijerno je prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu tako da ga u Sarajevu očekuje međunarodna premijera.

Uz spomenute filmove, u dokumentarnu konkurenciju uvršteno je još pet hrvatskih filmova. To su Dvije peći za udarnika Josipa Trojka u režiji Gorana Devića, Muški film Nebojše Slijepčevića, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, Veliki dan Đure Gavrana i bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva. 18. Sarajevo Film Festival se održava od 8. do 14. srpnja 2012.

Dokumentarni program se sastoji od 22 intrigantna, odvažna i provokativna dokumentarca koji otvaraju brojna pitanja, a gledatelje nadahnjuju i potiču na daljnja razmišljanja, istaknula je selektorica Rada Šešić.

U tekstu koji prati objavu programa Šešić se posebno osvrnula na hrvatsku dokumentarističku scenu: Ipak, da nije baš sve u novcu potvrdjuje hrvatska dokumentarna scena, koja je postala jedna od najvitalnijih i najuzbudljivijih, skoro poput austrijske, ne u broju velikih filmova i super-uglancanih produkcija, nego po dinamici i svježini unutar same scene, po entuzijazmu autora i onih koji su uključeni u usmjeravanje, praćenje i produkciju tih filmova, ljudi koji su itekako značajni po svojoj stručnosti i kreativnom nadzoru. Postdiplomski studij dokumentarnog filma na ADU u Hrvatskoj, kao i izvrstan festival Zageb Dox, pokazuju da pedantan rad i godine angažiranog usmjeravanja novih, posvećenih talenata, na kraju daju izuzetno pozitivne  rezultate.

Projekt dokumentarnog filma Goli redateljice Tihe Klare Gudac, u produkciji Factuma uvršten je u Docu Rough Cut Boutique, radionicu koja okuplja filmske autore pet perspektivnih projekata u fazi grubog šnita.

Sarajevo Film Festival: Natjecateljski program - dokumentarni film

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr