Igor Bezinović

Dokumentarni film smatra integralnim dijelom svog društvenog angažmana pa su u središtu njegovog filmskog interesa društvene teme, zauzimanje za obespravljene socijalne grupacije i društveni konflikti.
Igor_bezinovic

Igor Bezinović je rođen u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Osim dugometražnog dokumentarca Blokada kojeg je realizirao nakon više od dvije godine montaže iz preko 200 sati materijala, Bezinović je snimio i druge dokumentarce od kojih se izdvaja Natprosječan, realiziran u vrijeme studija na Akademiji dramske umjetnosti. Natprosječan je bio najbolje ocijenjen hrvatski film po glasovima publike na ZagrebDoxu, a sudjelovao je, među ostalim, na festivalima MedFilm u Rimu i Skena Up u Prištini. Bezinović je bio član žirija Festivala mediteranskog filma u Rimu i ZagrebDoxa. Surađivao je sa Subversive Film Festivalom, stalni je suradnik udruge Restart i član kolektiva -/+.

Prikazivanje svojih filmova doživljava prije svega kao šansu za susret i razgovor s publikom i sudionicima filma, proširujući na taj način njihov društveni utjecaj. Osim za filmske i časopise koji se bave užim kulturnim temama (Ljetopis, Gordogan, Zarez i Re) Bezinović piše i u stručnim sociološkim i filozofskim glasilima (Diskrepancija, Revija za sociologiju i Čemu).

Tdz_1

TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje

Fragment hrvatske tranzicije, za uspomenu i dugo sjećanje na sudbine četrdesetak osoba za koje je borba protiv nedodirljive ekonomsko-političke elite bila jedina prihvatljiva opcija.
Blockade_blokada_2

Blokada

Prikaz najmasovnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine.

Filmografija

Natprosječan, dokumentarni (2008)
Nepovratno, dokumentarni (2009)
TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje, dokumentarni (2009)
Susret, dokumentarni (2010)
Goli sati, igrani (2011)
Blokada, dokumentarni (2012)
Samoupravni film, dokumentarni (2012)