Nikola Strašek

Redatelj izuzetnog senzibiliteta za ljude s margine i njihove sudbine koji je prvi puta prepoznat u javnosti kao autor višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma ''Ubil bum te!'' (2007).
Nikola_strasek

Nikola Strašek je rođen 1978. godine u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju u Križanićevoj, studirao komparativnu književnost i latinski jezik na Filozofskom fakultetu, a sada je apsolvent na Odsjeku filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kao student režirao je dokumentarac Ubil bum te! (2007) koji je prikazan u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, a osvojio je Grand prix na bienalnoj reviji studentskog filma zagrebačke ADU (FRKA), nagradu za najboljeg debitanta na 16. Danima hrvatskog filma i Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja 2007. godine.

Svoj prvi profesionalni film Vajt (2008) snimio je za Factum. Film je prikazan na ZagrebDoxu 2009. godine te na Danima hrvatskog filma, Festivalu urbane kulture, Liburnia Film Festivalu, Skate Pool kinu itd.

Kratki pregled raspadanja (2010) njegov je prvi profesionalni igrani film. Premijerno je prikazan na 19. Danima hrvatskog filma, gdje je dobio iznimno dobre kritike. 2012. dovršio je za Factum svoj novi dokumentarac Čedo.

Strašek je redatelj izuzetnog senzibiliteta za ljude sa margine i njihove sudbine.

Vajt_a

Vajt

Priča o burnom životu zagrebačke urbane legende, Daniela Belea – Vajta, jednog od najboljih i najluđih skejtera s ovih prostora.
Cedo_1

Čedo

''Čedo'' je dokumentarni film o Čedi Šarabi, čovjeku s margine kakvog svakodnevno viđamo po ulicama, parkovima i tramvajima.

Filmografija

Ubil bum te!, dokumentarni (2007)
Vajt, dokumentarni (2008)
Kratki pregled raspadanja, igrani (2010)
Čedo, dokumentarni (2012)
Ivo, igrani (2012)