14.11.2022.

Dubica u Dubici

Posljednji u nizu filmova u čijem je nastanku sudjelovala produkcijska kuća Factum predstavio se svojim protagonistima.
Edita_dsc04046

Prošlotjednom projekcijom filma u Hrvatskom domu u mjestu Hrvatska Dubica zaokružen je hrvatski dio priče projekta Dubica. Dokumentarac Marine Aničić Spremo nastao je u ovom pograničnom mjestu i upravo o njemu i progovara. Što film ima za reći provjerilo je gotovo stotinu Dubičanki i Dubičana u intimnoj i prijateljskoj atmosferi kojoj je pored autorice Aničić Spremo prisustvovala i Načelnica općine Ružica Karagić te potpredsjednik Općinskog vijeća Robert Šakić. Bilo je to i više no impresivno mnoštvo na projekciji, tim više što sama Hrvatska Dubica broji tek nešto više od sedamsto stanovnika.

Dubica autorice Marine Aničić Spremo je dokumentarni film o Hrvatskoj Dubici, selu na rijeci Uni, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Mjesto se nikada nije oporavilo od ratnih razaranja devedesetih, a danas se sve svodi na ključno pitanje: ima li ipak budućnosti za ovo i mnoga druga slična mjesta u Hrvatskoj? U središtu svega nalazi se prekrasna rijeka Una, element razdvajanja i spajanja, ali i objekt suvremenog devastiranja zahvaljujući sumnjivim političkim odlukama.

Nakon projekcije održan je opušten ali brojnim informacijama i emocijama prošaran razgovor publike s autoricom, njihovom znanicom i na mnogo načina pravom Dubičankom. Večer za pamćenje zaključena je krajnje neposredno – kolačima koje su mnogi sa sobom donijeli na događanje i podijelili sa svima okupljenima.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset i pet godina postojanja Factum je realizirao preko osamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na stotinjak svjetskih festivala.

Factum_combo

Kontakt

FACTUM

Draškovićeva 57
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr