10.08.2017.

Obilježavanje 20 godina Factuma u sklopu Sarajevo Film Festivala

20 godina djelovanja najznačajnije dokumentarne produkcije u Hrvatskoj – Factuma bit će prigodno obilježeno i u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala.
Factumsff

U subotu 12.8. u 19h u kinu Cinema City prije početka prikazivanja dokumentarne konkurencije ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat će se kratki film o 20 godina Factuma, te će sve nazočne uz direktora festivala Mirsada Purivatru pozdraviti i direktor Factuma Nenad Puhovski.
 

Isti dan u 23h na Festivalskom Trgu bit će organizirano piće dobrodošlice za sudionike dokumentarne konkurencije i programa Docu Cut Rough Boutiquea u sklopu kojeg će se prisutnima obratiti direktor Factuma Nenad Puhovski, a nakon kojeg slijedi prijem u čast 20 godina Factuma. 
 

Produkcijsku kuću Factum osnovao je 1997. godine Nenad Puhovski u okviru Centra za dramsku umjetnost, pri tadašnjem (Soroševom) Institutu Otvoreno društvo. Baziran na principima potpune autorske slobode, dovoljnog vremena za razvoj i realizaciju projekata te potrebnog minimuma vlastite opreme, Factum je postao okupljalištem dokumentarista svih generacija, razvijajući se kroz vrijeme i usvajajući nova autorska, organizacijska i produkcijska načela. 
 

U proteklih dvadeset godina u Factumu je realizirano 77 dokumentarnih filmova koji su prikazani na 159 nacionalnih i međunarodnih festivala, te osvojili ukupno 93 nagrade.
 

Moglo bi se reći da je, premda se nije radilo o službenoj festivalskoj projekciji, prijateljski i partnerski odnos Factuma i Sarajevo Film Festivala započeo 3.4.1998, kada je, na poziv Mirsada Purivatre, u kinu „Meeting Point“ prikazan prvi Factumov film - „Graham i ja“ N. Puhovskog, koji govori o tragičnoj sudbini Engleza Grahama Bamforda i njegovoj borbi za međunarodno prepoznavanje karaktera rata u BiH.
 

Od 2001. do danas, na SFFu je prikazano 14 Factumovih filmova, a njih čak 6 je i nagrađeno:

  • IZA LICA ZRCALA, Zrinke Matijević osvojio je Nagradu HRT-a u okviru Docu Rough Cut Boutique
  • TRI, Gorana Devića, dobio je EDN Talent Grant
  • SVE 5!, Dane Budisavljević nagrađen je Posebnim priznanjem Human Rights žirija
  • LJUBAVNA ODISEJA (koprodukcija), Tatjane Božić je dobio Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji
  • U POTRAZI ZA SNOM (koprodukcija), Mladena Mitrovića osvojio je Nagradu Publike za dokumentarni film
  • Filmu GOLI, Tihe K. Gudac, pripalo je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film
     

U okviru natjecateljskog programa SFFa, prikazani su i: ČEDO, N. Strašeka, DJECA TRANZICIJE, M. Vukšića, JURIĆ: TVRĐA 1999, Z. Jurića, L.E.F. G. Trbuljaka, SVE O EVI i RATNI REPORTER, S. Kolbasa, RAZORUBIĆENJE, D. Matizovića i I. Zelića i ZAJEDNO, N. Puhovskog.

About Us

Factum is the leading Croatian independent documentary production. In the seventeen years of its existence it produced more than 70 documentaries, shown at more than eighty festivals.

Kbr3

Contact

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr