10.08.2017.

Obilježavanje 20 godina Factuma u sklopu Sarajevo Film Festivala

20 godina djelovanja najznačajnije dokumentarne produkcije u Hrvatskoj – Factuma bit će prigodno obilježeno i u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala.
Factumsff

U subotu 12.8. u 19h u kinu Cinema City prije početka prikazivanja dokumentarne konkurencije ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazat će se kratki film o 20 godina Factuma, te će sve nazočne uz direktora festivala Mirsada Purivatru pozdraviti i direktor Factuma Nenad Puhovski.
 

Isti dan u 23h na Festivalskom Trgu bit će organizirano piće dobrodošlice za sudionike dokumentarne konkurencije i programa Docu Cut Rough Boutiquea u sklopu kojeg će se prisutnima obratiti direktor Factuma Nenad Puhovski, a nakon kojeg slijedi prijem u čast 20 godina Factuma. 
 

Produkcijsku kuću Factum osnovao je 1997. godine Nenad Puhovski u okviru Centra za dramsku umjetnost, pri tadašnjem (Soroševom) Institutu Otvoreno društvo. Baziran na principima potpune autorske slobode, dovoljnog vremena za razvoj i realizaciju projekata te potrebnog minimuma vlastite opreme, Factum je postao okupljalištem dokumentarista svih generacija, razvijajući se kroz vrijeme i usvajajući nova autorska, organizacijska i produkcijska načela. 
 

U proteklih dvadeset godina u Factumu je realizirano 77 dokumentarnih filmova koji su prikazani na 159 nacionalnih i međunarodnih festivala, te osvojili ukupno 93 nagrade.
 

Moglo bi se reći da je, premda se nije radilo o službenoj festivalskoj projekciji, prijateljski i partnerski odnos Factuma i Sarajevo Film Festivala započeo 3.4.1998, kada je, na poziv Mirsada Purivatre, u kinu „Meeting Point“ prikazan prvi Factumov film - „Graham i ja“ N. Puhovskog, koji govori o tragičnoj sudbini Engleza Grahama Bamforda i njegovoj borbi za međunarodno prepoznavanje karaktera rata u BiH.
 

Od 2001. do danas, na SFFu je prikazano 14 Factumovih filmova, a njih čak 6 je i nagrađeno:

  • IZA LICA ZRCALA, Zrinke Matijević osvojio je Nagradu HRT-a u okviru Docu Rough Cut Boutique
  • TRI, Gorana Devića, dobio je EDN Talent Grant
  • SVE 5!, Dane Budisavljević nagrađen je Posebnim priznanjem Human Rights žirija
  • LJUBAVNA ODISEJA (koprodukcija), Tatjane Božić je dobio Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji
  • U POTRAZI ZA SNOM (koprodukcija), Mladena Mitrovića osvojio je Nagradu Publike za dokumentarni film
  • Filmu GOLI, Tihe K. Gudac, pripalo je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film
     

U okviru natjecateljskog programa SFFa, prikazani su i: ČEDO, N. Strašeka, DJECA TRANZICIJE, M. Vukšića, JURIĆ: TVRĐA 1999, Z. Jurića, L.E.F. G. Trbuljaka, SVE O EVI i RATNI REPORTER, S. Kolbasa, RAZORUBIĆENJE, D. Matizovića i I. Zelića i ZAJEDNO, N. Puhovskog.

O nama

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao preko sedamdeset višestruko nagrađivanih dokumentaraca koji su prikazani na osamdesetak svjetskih festivala.

Kbr3

Kontakt

FACTUM

Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Hrvatska
T. +385 1 4854 821
info@factum.com.hr